SULČIŲ SPAUDYKLŲ PAIEŠKA

Sultys: sveikatos ir energijos šaltinis

Šviežios sultys — tai energijos ir sveikatos šaltinis. Jei kasdien išgersite bent po dvi stiklines natūralių sulčių, jūsų organizmui niekada nestigs nei vitaminų, nei mineralų, nei mikroelementų, nei kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Gyvas maistas

Sultyse yra visų medžiagų, kurių labiausiai reikia mūsų organizmo ląstelėms. Įvairios daržovių, vaisių, uogų sultys veikia nevienodai. Natūralios šviežios sultys aprūpina organizmą tokiais komponentais bei vitaminais, kurių trūksta termiškai apdorotuose produktuose. Vaisių ir daržovių sultis mes pasisaviname bei suvirškiname per 10-15 minučių, todėl jose esančios medžiagos visiškai išnaudojamos mūsų kūno ląstelėms, audiniams bei organams maitinti ir atstatyti. Sultys aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, bioflavonoidais, o, jei jos tirštos, ir maisto skaidulomis — pektinu. Pektinas sujungia iš aplinkos į organizmą patenkančius sunkiuosius metalus ir taip apsaugo organizmą nuo toksinio jų poveikio.

Mokslininkai nustatė, kad sultys suaktyvina organizmo apsivalymo mechanizmą: pagreitina kraujo ir limfos apytaką, gleivių, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą. Jos natūraliai sustiprina imunitetą, todėl žmogus rečiau serga ir lėčiau sensta. Nustatyta, kad reguliariai geriant vaisių ir daržovių sultis, dvigubai sumažėja rizika susirgti virškinamojo trakto, šlapimo pūslės ir kvėpavimo organų vėžiu. Sultys neleidžia vystytis aterosklerozei ir kraujagyslių ligoms.

Puikus energetinis gėrimas

Pavasaris bene pats tinkamiausias metas stiprinti organizmą natūraliomis sultimis. Būtent dabar nusilpęs organizmas geriausiai pajus sulčių teikiamą energijos antplūdį. Pradėti rekomenduojama nuo tokių sulčių, kurios jums labiausiai patinka. Kai pajusite šviežių sulčių teikiamą malonumą, galite gaminti įvairius mišinius. Vaisių ir daržovių deriniai gaminami norint turėti kuo didesnę naudą organizmui.

Vaisių sultyse daugiau cukraus, o daržovių sultys turi daugiau mineralinių medžiagų, todėl jos gerai papildo vienos kitas. Tokių mišinių variantų gali būti šimtai. Galima maišyti įvairių vaisių ir daržovių sultis. Dar efektyvesni deriniai gaunami į sultis įmaišius kelis lašus gydomųjų augalų (taip pat prieskoninių augalų bei želmenų) sulčių.

Mišinius su morkų sultimis rekomenduojama gerti, įsilašinus kelis lašelius augalinio aliejaus: taip geriau pasisavinami vitaminai. Burokėlių sultys bus tokios pat vertingos, tik daug skanesnės, jei sumaišysite jas su obuolių ar citrinų sultimis. Įdomus apelsinų su greipfrutais sulčių skonis. Šviežias grynas sultis galima skiesti ir mineraliniu vandeniu, tik geriau negazuotu. Nors mišinių variantų gali būti šimtai, norime pasiūlyti pasigaminti bent keletą sulčių mišinių:

* morkų, apelsinų ir bananų (5:5:3);

* morkų, apelsinų ir obuolių (5:5:3);

* morkų ir egzotiškų vaisių (5:5) (papajų, laimų);

* morkų ir apelsinų (5:5),

* morkų, apelsinų ir persikų (5:5:3);

* rabarbarų ir braškių (5:5);

* obuolių, burokėlių, kopūstų (5:2:1);

* agurkų, morkų, burokėlių ir bulvių (5:5:3:3);

* pomidorų, česnakų ir krapų (10:1:1);

* pomidorų, krapų ir petražolių (10:1:1).

Ruošiant žaliavą sulčių mišiniams reikia laikytis šių reikalavimų:

* daržoves reikia kruopščiai perrinkti ir nuplauti;

* daržovių pjaustyti ar tarkuoti tik tiek, kiek iš jų spausime sulčių;

* išspaustas sultis rekomenduojama gerti tuoj pat, nelaikyti jų ilgiau kaip 10 min.;

* gerti mažais gurkšneliais arba per šiaudelį;

* maišant įvairias sultis, burokėlių sulčių dalis neturi viršyti 1/3 tūrio;

* slyvų, abrikosų ir kitų kaulavaisių sultis maišyti netinka;

* su daržovėmis tinka maišyti obuolių, vynuogių bei kitų sėklavaisių sultis;

Idėjos besilaikantiems sulčių dietos

Sultimis galima gydyti daugelį ligų, jomis galima tiesiog mėgautis, tačiau jos — ir puikios pagalbininkės nutukusiems arba šiaip savo figūra nepatenkintiems žmonėms. Juolab kad išnaudoti jų teikiamas galimybes tobulinant savo kūno formas visiškai nesudėtinga.

Sulčių dietos taisyklės:

* laikantis sulčių dietos savaitę vartojamos vien tik sultys;

* sulčių dietos geriausia laikytis, kai gausu šviežių vaisių ir daržovių;

* sulčių per dieną reikia išgerti daug — nuo 8 iki 12 stiklinių;

* pirmosiomis dietos dienomis gali varginti pilvo pūtimas, laisvesni viduriai. Tai įrodymas, kad organizmas pradeda valytis;

* po savaitės dietos tris dienas reikia valgyti neriebias košes, troškintas daržoves, trintų daržovių sriubas ir nevartoti sūraus, rūgštaus, rūkyto maisto;

* sulčių dietos negalima laikytis sergant gastritu, kolitu, opalige, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Galima daryti ir sulčių iškrovos dieną — vieną dieną per savaitę gerti tik sultis. Kartą per savaitę gerti vien sultis rekomenduojama visiems, besirūpinantiems sveikata ir išvaizda — jau po mėnesio bus jaučiamas jėgų antplūdis, žvalumas, lengvumas. Tą dieną įvairių sulčių geriama tiek, kiek norisi, galima gerti ir vandens. Patogiausia sulčių iškrovos dieną daryti šeštadienį ar sekmadienį, kai nedirbama.

Visiškai nekaloringa

Kiekvieną rytą dar nevalgę arba pusryčiaudami išgerkite stiklinę šviežiai spaustų citrusinių vaisių sulčių. Jose esantys pektinai padeda pasisavinti vitaminus. Citrusiniai vaisiai — lengvai ir greitai pasisavinamų angliavandenių ir ląstelienos šaltinis. Citrusinių vaisių sultys atpalaiduoja spazmus, ramina, tonizuoja. Šių vaisių sultys yra nekaloringos: 110 ml apelsinų sulčių – 60 kcal, greipfrutų — 38 kcal, citrinų — 54 kcal, mandarinų — 46 kcal.

Keli receptai besirūpinantiems sveikata ir grožiu

Liekninamasis sulčių mišinys. 100 g saldžiųjų paprikų, 200 g agurkų, 100 ml pomidorų sulčių.

Išspauskite paprikų bei agurkų sultis ir sumaišykite pomidorų sultimis. Šis gėrimas gerina tonusą, padeda atsikratyti antsvorio.

Riebalus deginančios sultys. ½ papajos, 125 ml morkų sulčių, 2 šaukštai laimų sulčių.

Smulkiai supjaustykite pusę papajos, įpilkite 125 ml morkų sulčių ir 2 šaukštus laimų sulčių. Viską sumaišykite. Šis gėrimas ne tik skanus, bet ir padeda deginti riebalus.

Organizmą valantis gėrimas. 125 ml morkų sulčių, 200 ml salierų sulčių.

Sumaišykite morkų ir salierų sultis. Gėrimas turtingas vitaminų, veikia kaip valomoji priemonė, pagreitina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą.

Jaunystės eliksyras. 200 ml morkų sulčių, 1 šaukštelis alyvų aliejaus.

Gerkite 1 kartą per savaitę. Geriausia gerti pirmoje dienos pusėje. Niekur nėra tiek karotino, kiek morkų sultyse. Be to, jose yra kalcio, fosforo ir geležies.