SULČIŲ SPAUDYKLŲ PAIEŠKA

Natūralių sulčių nauda mūsų organizmui

Natūralių sulčių nauda mūsų organizmui Natūralių sulčių nauda neturėtume abejoti nei vienas. Naujausi tyrimai rodo, kad sultys – puiki priemonė kovai prieš vėžinius susirgimus, alzhaimerio ligą, stiprina imuninę sistemą, gerina žarnyno mikroflorą, gydo tulžies pūslės akmenligę, saugo nuo laisvųjų radikalų, padeda tirpinti susikaupusias druskas, tirpdo kepenų ir inkstų akmenis. Reguliariai vartojamos padeda susireguliuoti svorį, džiaugtis gražia oda ir plaukais, bei atitolina senatvę.  Sulčių nepatariama vartoti paūmėjus gastritui, opaligei, kasos ir tulžies pūslės uždegimui.

Šiomis dienomis, nemažai žmonių baiminasi naudoti šviežiai spaustas sultis, nes dauguma vaisių ir daržovių yra chemiškai apdoroti. Tačiau čia baimintis visiškai nėra ko, nes visos cheminės medžiagos, išspaudus sultis net pačia paprasčiausia sulčiaspaude, lieka išspaudose. Yra nemažai žaliavalgiškų receptų, kuriuose naudojamos išspaudos, todėl čia reikėtu sustoti ir pirma pamastyti ar daržovės iš kurių spaudėme sultis buvo mūsų augintos, jei atsakymas taip, tuomet drąsiai galite jas naudoti, o jei ne – tuomet geriau tiesiog išmeskite.

Dažnai galime išgirsti nuomonių, jog daug geriau suvalgyti visą vaisių ar daržovę, nei spausti iš jų sultis. Iš dalies tiesios yra, nes mums labai naudinga juose esanti ląsteliena, bet tik tuo atveju jei ta daržovė ar vaisius buvo užauginti mūsų darže, nes tik tuomet galėsime būti tikri jog jie nebus paveikti cheminių junginių. Visais kitais atvejais daug daugiau naudos gausime išspaudę sultis, nes organizmui bus pateikta tik lengvai pasiekiamos naudingos medžiagos.

Natūralios sultys – tai struktūrizuotas vanduo, vitaminai, mikroelementai ir lengvai įsisavinamos druskos. Todėl jos greitai ir lengvai virškinamos, visiškai neapsunkinant organizmo. Mūsų kūnas greitai pasisavina visas naudingas medžiagas, o likutį tiesiog pašalina.

Naudingiausia gert tik šviežiai išspaustas sultis, visos kitos, įvairiais būdais apdorotos, visiškai netenka savo gerųjų galių, netgi gali būti kenksmingos, ypač dėl didelio cukraus kiekio, kuris naudojamas verdant ar kaitinant sultis. Net ir paliktos šaldytuve šviežios sultys praranda savo vertingąsias savybes, todėl šviežias vaisių sultis rekomenduojama išgerti per 4 valandas, o daržovių – per 10 valandų nuo spaudimo. Kai kurios šviežios sultys jau po keliolikos minučių pradeda keisti spalvą, nors dėl to skonio savybės beveik nepakinta. Pastovėjusios keletą valandų, sultys gali tiesiog pradėti rūgti. Nepamirškite, jog tai 100% natūralios sultys be jokių konservantų.

  • Morkos – beta karoteno šaltinis, stiprinantis regėjimą ir padedantis atsinaujinti ląstelėms, suteikia odai elastingumo ir padeda įgyti gražų rusvą atspalvį deginantis. Be to, gerina virškinimą, stiprina kraują, šiek tiek laisvina vidurius. Nepiktnaudžiaukite, jei yra sutrikusi kepenų veikla.
  • Pomidorų sultis patartina gerti sergant cukralige, artritu, inkstų ir širdies ligomis, nutukus, užkietėjus viduriams. Jos šalina toksinus, gerina virškinimą, suteikia jodo, širdį stiprinančio kalio, įtampą slopinančio magnio ir nuo vėžio saugančio likopeno. Stiklinėje pomidorų sulčių yra pusė paros normos vitamino A ir visa paros norma vitamino C. Netinka padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.
  • Agurkų sultys – geriausia natūrali priemonė šlapimui varyti. Dėl didelio kiekio silicio ir sieros jos pagerina plaukų augimą. Kalio gausa daro agurkų sultis labai vertingu vaistu nuo didelio kraujospūdžio. Jose taip pat gausu natrio, kalcio, fosforo, chloro, magnio.
  • Obuolių sultis dietologai rekomenduoja vartoti nutukus, aterosklerozės profilaktikai, sergant mažakraujyste, podagra, širdies ir kraujagyslių ligomis, šlapimtakių akmenlige. Obuoliuose esantys pektinai šalina nuodingąsias medžiagas, organinės rūgštys gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Sultyse gausu mangano, kalio, jodo, natrio, kalcio, fosforo, vitaminų C, P, B1, B2, PP, K, karoteno ir folio rūgšties. Netinka padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant skrandžio ligomis.
  • Brokoliuose yra daug kraują stiprinančios geležies, kalcio, fosforo, kalio, taip pat vitaminų A ir C. Tai puiki profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės, širdies ligų ir vėžio. Juose esantys antioksidantai stiprina ir jaunina organizmą.
  • Apelsinų sultys – dėka didelio vitaminų kiekio, apelsinų sultys yra didelė prevencinė ir gydomoji priemonė nuo hipertenzijos, aterosklerozės ir kepenų ligų. Tačiau, jei turite skrandžio opą, gastritą, padidėjusį rūgštingumą ar skundžiatės žarnyno sutrikimais, apelsinų sulčių geriau atsisakyti.
  • Ananasų sultys – tinkamiausios gerti, kai metate svorį, nes jos turi savybę deginti riebalus bei padeda atjauninti kūną. Taip pat gelbsti gydant anginą, inkstų ligas ir yra puiki priemonė padedanti išvengti celiulito.
  • Burokėlių sultys – jos naudingiausios raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, labai pagerina kraujo sudėtį, moterims atitolina menopauzę, šalina kraujotakos sistemos, virškinimo trakto, storosios žarnos ligas, tirpdo kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės akmenis. Burokų sulčių nedera gerti katik paruoštų, reikia leisti pastovėti 2- 3 valandas.
  • Želmenų sultys – pačios naudingiausios iš visų sulčių. Jose nera jokio krakmolo. Didžiulis kiekis chlorofilo, vitaminų ir mineralų. Varo toksinus ir šlakus. Reguliuoja kūno rūgščių ir šarmų balansą. Norėdami pagerinti regėjimą ir nuraminti akis, naudokite šias sultis kaip akių valiklį. Puiki skalavimo priemonė skaudant gerklei. Želmenų sulčių minkštimo kompresai su laiku panaikina odos sąaugas ir defektus. Taip pat gerina virškinimą, suteikia daug jėgų ir energijos.

Parengė Indrė Trusovė.

Šaltiniai:

  • Jason vale – “The Juice master“.
  • Michailas Tombakas –  “Kaip sveikai gyventi 150 metų“.
  • Viktoras Kulvinskas – “Kaip išlikti XXI amžiuje“.
  • www.gringrin.lt